Alternativní životní styl

Vodní kefír z Tibi krystalů Úžasná limonáda, co podpoří imunitu

Zdravá střeva a jejich vyvážené osídlení mikroorganismy jsou jedním z pilířů lidského zdraví. Tzv. střevní mikrobiom je v podstatě důmyslným ekosystémem s existencí bilionů virů, bakterií a dalších mikroorganis­mů, přičemž některé z nich dokonce spolupracují se střevy hostitele a pozitivně ovlivňují jeho imunitní systém. Střeva jsou osidlována již od narození a nejlépe tomu napomáhá nenahraditelné mateřské mléko. Například nevhodná strava, přemíra sladkostí z bílého cukru, nebo užívání antibiotik může způsobit narušení harmonie ve střevě a negativně ovlivnit zdravotní stav člověka.

Jednou z možností, jak pomoci napravit správnou funkci střev u dospělých i u dětí, je domácí výroba vodního kefíru z tibi krystalů. Tibi krystaly jsou drobné řasy, které ke svému životu potřebují pouze pravidelný přísun vody a cukru. Za to se vám odmění tzv. vodním kefírem, jenž vzniká prokvašením cukru, který tibi krystaly spotřebují, a zároveň vyloučí do vodního roztoku cenné látky. Velkou výhodou je i příjemná jemně perlivá chuť, kterou si oblíbí i děti. Mezi problémy, které můžete s pomocí tohoto nápoje léčit, patří mimo oslabený imunitní systém například astma, nemocná játra, ledviny, žaludek či slinivka.

Druhá fermentace: tibi vodní kefír můžete ochutit meduňkou, skořicí, zázvorem, hroznovým vínem, malinami a spoustou dalších příjemných chutí.

Recept na výrobu tohoto domácího nápoje je velmi jednoduchý. Nejprve musíte získat Tibi krystaly. Většinou je najdete na internetu nebo můžete mít štěstí u některého z přátel. Stačí je přemístit do větší láhve (třeba od okurek), přidat k nim převařenou, filtrovanou nebo odstátou vodu (kvůli absenci chloru), rozmíchanou s několika lžícemi jakéhokoliv cukru (2–3 lžíce na litr vody). K tomu přidejte několik kousků nesířeného ovoce (hrozinky, sušené švestky) ze zdravé výživy a za den až dva čekání při pokojové teplotě máte hotovo! Pokud necháte tibi krystaly pracovat déle, bude nápoj kyselejší, protože krystaly spotřebují většinu nebo všechen cukr. Může tak vznikat i malé množství alkoholu. Nápoj je připraven k pití. Kdo má rád změnu nebo chce zaujmout chuťové pohárky dětí nebo návštěvy, může do přecezeného nápoje přidat oblíbené ovoce, čerstvé bylinky nebo koření podle své chuti a započít tak druhou fermentaci v ledničce třeba do druhého dne. Fantazii se meze nekladou.

Vodní kefír ale není vhodný pro každého. Opatrně by jej měli užívat lidé s cukrovkou, nedokonale prokvašený cukr také není vhodný pro osoby s kvasinkou, s malým množstvím by také měly začínat osoby s histaminovou intolerancí nebo osoby se závažnými chorobami střev.

Redakčně zpracovala Jitka Václavíková, jitka@newexpress.cz
Foto: archiv partnerů, internet