Hantec

VAŘÍME S HANTECEM podle první hantecové kuchařky 50 CHUTÍ HANTECU

To, že hantec způsobuje dobrou náladu, už asi všichni víme. Píše se o tom také v knize 50 odstínů hantecu. V padesáti rozhovorech s cele­britami, které se nějakým způsobem „dotkly“ hantecu, se v ní dočtete často i dost pikantní historky legendárních brněnských postav. I třeba o tom, jak se stalo, že se Zlatý slavík do Brna nedostal, a jak se vlastně v Brně hantec objevil. Pro tápající v tomto slangu nechybí ani hantecový slovníček.

Naprosto revolučním počinem je siamské dvojče publikace – hantecová kuchařka 50 chutí hantecu. Podle ní zaručeně uvaří skvělé jídlo s příchutí hantecu i naprostý kuchařský antitalent. Jinak nevařící autor totiž všechny pokrmy osobně připravoval a své zážitky z kuchyně v knize barvitě popsal. Není bez zajímavosti, že během tohoto počínání přibral dvanáct kilo. Uvedené recepty mají dokonce i svoje vlastní příběhy. A právě z této části dvojknihy vám NEW express ve spolupráci s vydavatelem knihy – nakladatelstvím JOTA – v roce 2018 bude pravidelně přinášet vybrané recepty.

Pokud se vám vaření s hantecem bude líbit, doporučujeme vám koupi knihy
50 odstínů hantecu/50 chutí hantecu, kterou koncem roku 2017 vydalo nakladatelství JOTA. Seženete ji ve všech dobrých knihkupectvích. Doporučená cena je 298 Kč. Autorem knihy je Honza Žanek Hlaváček – král brněnského hantecu. Grafické zpracování publikace, jakož i ilustrace a desítky nekonvenčních koláží jsou dílem hudebníka Libora Machaty. Dvoj­kniha zaručeně zaujme nejenom milovníky hantecu a dobrého jídla, ale i všechny čtenáře se smyslem pro humor.

RECEPT:
Stařčina betálná plnotučná kulajda

V Čechách kulajda, na Moravě zalivánka, někde jen koprová polívka. Dodnes si pamatuju, že když jsem byl malé šropál [dítě], bévala ve kšeftech leda kulofka a ne šlehačka. Proto nám ju oldmutra [babička] sbírala vod kravy a jednó za čtrnáct dnů posílala v balíku. Je jasná válka, že šlehačka nebyla z nejsladších, ale betálně se hodila na výrobu kulajdy. Fčil už nemusíte mít kyseló šlehačku vod kravy, v kšeftech majó zakysanó smetanu. A moja stařka z ní umí kulajdu ubóchnót špicově!

Z čeho to ufachčíme:

 10 krumplí [brambor] a pakl kopřiska [kopru]

2 balení plnotučný zakysaný smetany

10 bagrů [lžic] hladkýho móčmena [mouky]

2 až 3 vajca

salcna [sůl]

 

 Jak to ubóchneme:

 Do kastróla mázneme 3 litry vasru a hodíme na šporhelt. Pak vokrájíme krumple a rozřízneme na štykle [kousky] tak 3×3 cm. Připravíme si záklechtku. Dvě smetany mázneme do misky, dáme k nim 4 deci vasru, nachzstané móčmen a do teho rozbijem vajca. Když ta vajca budó blonďatý z kšeftu, tak kvůli barvičce dáme rači od oldmutry z domášova [domácí od babičky]. Celý to rozklech­táme a hodíme čekanku [počkáme] na vasr na krumple. Když vasr na šporheltu rumpluje [vaří], vrzneme tam cvičně dvě krpatý hrstě salcny a ty nakrájený krumple, ale vopatrně. Ne jak já, kerýmu to vychrstlo z kastrola aus a spařil jsem si kolky, vanu i plótve [prsty, břicho i nohy]. Vaříme asi deset minut, dáváme mesrem testovačku, a jak budó krumple míň tuhason [tvrdé], což je tak za čtvrt hoďky, opatrně tam vlijeme za stálýho míchání záklechtku, aby se nám to nezdrclo. Pak jen dovařujeme tak dlóho, až só krumple redy k chálce [poživa­telné]. Ve finálce dosalcníme podle chuti, v mým případě klidně další tři hrstě salcny a na poslední dvě minuty tam mázneme najemno nakrájený kopřisko. Vopatrně sundáme ze šporhelta a naléváme hladovcům, ne hlodavcům, ve familce. Jo, a neopřete se přitem, jak já, o žhavó plotýnku. Spešl o ví­kendu majó na popáleninách těžké hustopeč [velký nával]


SOUTĚŽ O KNIHU

Knihu 50 odstínu hantecu / 50 chutí hantecu můžete získat zcela zdarma v naší soutěži. Stačí poslat odpověď na soutěžní otázku do 15. úno­ra 2018 na e-mail soutez@newexpress.cz a do předmětu e-mailu napsat heslo HANTEC. Pokud termín nestihnete, nevadí, soutěž bude probíhat i v dalších vydáních NEW expressu.

Soutěžní otázka: Jaký je překlad hantecového výrazu „blča“?

Nápověda: Blča je grund.