Hantec

VAŘÍME S HANTECEM podle první hantecové kuchařky 50 CHUTÍ HANTECU

To, že hantec způsobuje dobrou náladu, už asi všichni víme. Píše se o tom také v knize 50 odstínů hantecu. V padesáti rozhovorech s celebritami, které se nějakým způsobem „dotkly“ hantecu, se v ní dočtete často i dost pikantní historky legendárních brněnských postav. Naprosto revolučním počinem je siamské dvojče publikace – hantecová kuchařka 50 chutí hantecu. A právě z této části dvojknihy vám v roce 2018 NEW express přináší vybrané recepty

Pokud se vám vaření s hantecem líbí, doporučujeme vám koupi knihy 50 odstínů hantecu / 50 chutí hantecu, kterou koncem roku 2017 vydalo nakladatelství JOTA. Seženete ji ve všech dobrých knihkupectvích. Doporučená cena je 298 Kč. Autorem knihy je Honza Žanek Hlaváček – král brněnského hantecu. Grafické zpracování publikace, jakož i ilustrace a desítky nekonvenčních koláží jsou dílem hudebníka Libora Machaty. Dvojkniha zaručeně zaujme nejenom milovníky hantecu  a dobrého jídla, ale i všechny čtenáře se smyslem pro humor.

SOUTĚŽ O KNIHU

Knihu 50 odstínů hantecu / 50 chutí hantecu můžete získat zcela zdarma v naší soutěži. Stačí poslat odpověď na soutěžní otázku do 20. ledna 2019 na e-mail soutez@newexpress.cz a do předmětu e-mailu napsat heslo HANTEC.

Soutěžní otázka: Jaký je překlad hantecového výrazu „Velké radovanec“?

Správná odpověď z minulého čísla: krautec je ve spisovné češtině „zelí“. Knihu získal Otto Vitvar z Brna.

 

RECEPTY:

Krumplové Velkoradovancové šnycl

Gómu, že se tenhle spešl šnycl v krumplovým futrálu nemusí dělat imrvére na Velké radovanec [Vánoce]. No, posuďte sami.

Z čeho to ufachčíme:

kilo vepřové kýty od kosti nebo krkovicu

salcna [sůl], mletá pepřenka

3/4 kila krumplí [brambor]

vajco

2 deka hladkýho móčmena [mouky]

5 deka tvrdýho sejra na stróhačku

Jak to ubóchneme:

Ze startu ufachčíme těsto na futrál.

Smícháte jemně nastrouhané syrové krumple, vejce, salcnu, pepř, dva bagry móčmena a ten strouhané sejra. V tym těstu budeme ty šnycle vobalovat.
Pak flajšnu nakrájíme na plátky, jemně naklepeme, vosalcníme, vopepříme a vopečeme ho na pánvi na oleju na obou stranách. Stačí 4 – 5 minut a pak ten vopečené flajš namočíme v tym krumplovým maglajzu a dosmažíme to na voleju do světle hněda. Podáváme to s vařenéma, na másle vopečenéma krumplama a brusinkovým kompotem.

 

Krautecblča

Krautecblča [zelňačka] je u mě hodně vysoko na žebříčku hitpošky. Je jasná válka, že tady nesmí chybět. I když mám krapet zjednodušené recept pro chlapy.

Z čeho to ufachčíme:

sklenicu krauteca [zelí] ve skladkokyselém nálevu

dvě krumple [brambory]

litr vasrůvky (betelné je vývar, nebo se tam dá mrsknót i masox)

1/2 kelímka smetany ke šlehání (31%)

2 žlice hladkýho móčmena

bagr másla

1,5 bagru mletýho sladkýho paprikáša

dva bobkové listy

2 kuličky novodur [nové] koření

bagr cukru krupice

1/2 lžičky kmínu

salcna [sůl] a pepřenka

ocet

nožička pálivý klobásy

 

Jak to ubóchneme:

Krumple volópeme, nakrájíme na kostky tak 2 x 2 cenťáky a mázneme do vasru spolu s bobkovým listem, novodur kořením, kmínem, salcnó a pepřenkó. Vedle do kastrola mrskneme krautec i s nálevem, zalité ještě vasrem tak, aby nečučel ven. Klohníme ho, až vyměkne, asi čtvrt hoďky.

Když só krumple redy, přesypeme k nim ten krautec s dvěma deci zelnýho vývaru  a chvilu klohníme společně. Mezitem smícháme šlehajdu s mókó a postupně přiléváme do válu. Za chvílu blča nahodí hustopeč [zhoustne]. Rozpustíme máslo a přidáme k němu na pánvičce paprikáša a tím dostaneme paprikovó jíšku a tu mignem taky do válu. Blča tak lapne betelnó barvičku. Lehce povaříme, přidáme nakrájenó klobásu a dosladíme, dooctujeme, dosalcníme, případně dohustíme móčmenem, nebo naopak zředíme vasrůvkó. Tlačíme s brzdó [jíme s chlebem], špicová je aspoň den vodležená v ajskysně [ledničce].

 

Fišla v šunkosejrový šolně na paprikášu

Onehdá na stránky Fan clubu brněnskýho hanteca přistál recept Ivanky Schwarzové na lehkó zobku. Kdysi ho sama vygómla a ubóchla z teho, co měla zrovna na kéru [doma], protože měla fedry, aby ju vlastní šropáli od módru nezbagrovaly [děti nesnědly hlady] jak piraně. Nedalo mi to a hned sem to ufachčil. Je to zase něco jinýho, i když gulin je gulin a svíčková se šestima je taky jen jedna. Ale stařka vařila radovanec, že je to špica. Taky baby to, jak známo, vidijó krapet jináč. Furt s tema kalorijama…

Z čeho to ufachčíme:

paket aljašský tresky, nebo nějakó jinó vykostěnó fišlu [rybu]

4 velký cvíble [cibule]

4 lusky většího paprikáša – kapie, nebo i ty zelenožlutý

15 – 20 dkg šunky

15 – 20 dkg plátků tvrdého sejra

koření na fišle dle úvahy

kmín
knóbl [česnek]- granulované, nebo tři větší stroužky nakrájené nadrobno

1/8 másla

Jak to ubóchneme:

Najemno nakrájené cvíbl rozdělíme na dva stejný díly, stejně tak nakrájenýho paprikáša. Jeden díl cvíbla a paprikáša mázneme na dno pekáča, vosalcníme a poklademe plátky půlky z osminky másla. To je pro jednoduchost šestnáctina z kila másla, neboli 62,5 g. Pak na to mrsknem polovinu plátků sejra a na sejra plátky šunky.

Na šunku zaparkujeme filety fišle, který před tem vosalcníme, poklademe knóblem, kořením na fišle, kmínem a zakápneme citronem. Nahoru dáme plátky zbylého másla, druhou polovinu cvíbla a paprikáša, na celó plochu plátky šunky a nahoru položíme zbylé sejra.

Mázneme to do pecmena asi na 45 – 50 minut a fachčíme to při 180 stupních teplotechny. Na posledních deset minut dáme dekl z pekáča pali [sundáme víko], aby zobka [jídlo] chytla betelnó kůrčičku.

Chálujeme k temu vařený krumple s tatarkó. Je to špicová lehká chálka a zvládne ju ukochčit i borec.

 

Šméčkové Bailey´s

Tohle alkecový šméčko mám opět od gurmána Petra Novotného. Paradoxem je, že Petr neslope [nepije].

Z čeho to ufachčíme:

2 kondenzovaná slazená mléka

0,5 l vizóra (může bét i rumunsko, zabrečíte míň lovů)

0,5 l uvařeného mandlového pudinku

Jak to ubóchneme:

Nevotevřené plechovky mléka mázneme do kastrolu s vasrem [vodou], tak aby byly skoro potopený, a vaříme 2 hoďky. Vyndáme a necháme vychladnout.

Uklohníme pudink podle mapy [návodu] na pytlíku. Po uvaření občas zamícháme, aby se neudělal škraloup. Otevřeme plechovky a obsah vylejeme do mixéra, přidáme pudink a začneme šlehat, přiléváme vizóra a ochutnáváme. Varianta s rumunskem je levnější, ale není tak hebká.  Odneseme to na nejvzdálenější místo v domě, nejraději do sklepa a necháme uležet. Čím déle, tím lépe. Podáváme vychlazené a s kostkou ledu.