Hantec Soutěže

VAŘÍME S HANTECEM

podle první hantecové kuchařky

50 CHUTÍ HANTECU

To, že hantec způsobuje dobrou náladu, už asi všichni víme. Píše se o tom také v knize 50 odstínů hantecu. V padesáti rozhovorech s celebritami, které se nějakým způsobem „dotkly“ hantecu, se v ní dočtete často i dost pikantní historky legendárních brněnských postav. Naprosto revolučním počinem je siamské dvojče publikace – hantecová kuchařka 50 chutí hantecu. A právě z této části dvojknihy vám v roce 2018 NEW express přináší vybrané recepty.

Pokud se vám vaření s hantecem líbí, doporučujeme vám koupi knihy 50 odstínů hantecu / 50 chutí hantecu, kterou koncem roku 2017 vydalo nakladatelství JOTA. Seženete ji ve všech dobrých knihkupectvích. Doporučená cena je 298 Kč. Autorem knihy je Honza Žanek Hlaváček – král brněnského hantecu. Grafické zpracování publikace, jakož i ilustrace a desítky nekonvenčních koláží jsou dílem hudebníka Libora Machaty. Dvojkniha zaručeně zaujme nejenom milovníky hantecu a dobrého jídla, ale i všechny čtenáře se smyslem pro humor.


Špicové gulin

Jednó k nám do hokny měla nastópit novodur [nová] kolegyňa. Borci hned hlásili, že s babiznó bude těžké vopruz, a fšici jsme z teho měli fedry [strach]. Páč, jak gómete, koc majó ty svoje různý nálady, podle teho, jak vysoký je datum v kalendářu, případně, jestli ji ten její kema na domášově vysadil večer mixnu [zbil], nebo naopak proběhnul těžké lupačov [intenzivní sex]. A vůbec, havaj prostě myslijó jináč, než borci, když teda vůbec myslijó. Ale náčelník nám hókl do placu, že tadle koc se nám bude moc líbit. Jednak bude váhově zapadat do sajtny [kolektivu], žádná podvýživa, žádné docent, a taky, že kalendr už dávno nesleduje. Při počtu rokenrolů na krkovičce už kramolín nevaří [nemá menstruaci], povahó je taky chlap a navíc umí uklohnit betelnó zobku. A měl recht. Třeba tenhle gulin [guláš].

 Z čeho to ufachčíme:
½ kilca vepřový flajšny [masa], ideál plec
½ kilca cvíbla [cibule]
2-3 malý bagry červenýho paprikáša + podle chuti pálivé
knóbl [česnek] – podle chuti
marjána  – podle chuti (bacha, když je jí moc, je to hořké)
pepřenka
kostka masoxu
1-2 krajíce brzdy [chleba], může bét tuhason, je to na zahuštění
hladké móčmen pro zichr [mouka]
salcna [sůl]
kmín

Jak to ubóchneme:
Zásadní fligna je, kolik flajšny, tolik cvíbla. Přes to nevalí šnelcuk [nejede vlak, rychlík].

Ze startu nakrájíme tu cibulu a orestujeme, pak do teho navalíme paprikáša, kterýho necháme krátce trochu osmahnout, a furt mícháme. A základ je redy [hotový].

Do něj mázneme na kostky nakrájenó flajšnu (5×5 cm). Vosalcníme, popepříme, můžeme přidat i kmín. Bacha, salcny mírně, když tam bude masox. Flajšnu orestujeme, furt vaříme těžkó míchačku, a pak ju podlejeme teplým vasrem tak, aby byla potopená. Fčil tam hodíme kósky brzdy a ten masox. Necháme dusit, někdy i jeden a půl hoďky, podle teho, jestli prase bylo jungšál [mladík], nebo už bylo v duchně [v důchodu]. Imrvére vaříme míchačku a podléváme. Když má šťáva malé hustopeč, tak zakvedláme mouku ve vasru a ubóchneme si tak záklechtku, kteró pak procedíme a přilijeme do válu. Asi dvacet minut mícháme bez poklice na nejmenším fajru jenom na lehkó bublačku. Ve finálce, až je šťáva akorát, dochutíme marjánó, prolisovaným knóblem a salcnó podle teho, jak nám to šmakuje. Ideální je to kochčit den dopředu, aby se gulin betálně zaležel. Na každou porcu nakrájíme čerstvé cvíbl a chálujeme s knedló nebo jen s brzdó.


Gamplové gulin

Když je podzim, ve valdně [v lese] už skoro žádný gample [houby], tak většinó václavek nacházíme mraky. Fčil si hókneme do placu noty na to, jak z nich ufachčit špicové gulin.

Z čeho to ufachčíme:
½ kilca václavek
3 cvíble [cibule]
mleté paprikáš
knóbl [česnek]
rajské protlak
sádlo
salcna [sůl]
pepřenka
kmín
marjána [majoránka]

 Jak to ubóchneme:
Z gamplí utrhneme jen topry [kloboučky], haxny povalijó do kopru [nohy vyhodíme]. Kloboučky zalijeme studeným vasrem a přidáme 2–3 malé bagry salcny a přivedeme do varu. Dýnstujeme čtvrt hoďky, pak to scedíme a propláchneme studeným vasrem.

Rozpustíme dva bagry sádla, přidáme cibulu a malé bagr kmína a na mírným fajru mícháme. Až cvíbl hodí goldnu [zezlátne], mázneme k temu gample. Minutku to smahneme a pak přilejeme tři deci vroucího vasru. Pak mícháme a přisypeme 10–15g paprikáša ze sáčku, klidně pálivýho. V dlaních promneme polívkové bagr marjány a přihodíme to k temu do hrnca. Zakvedláme a mázneme tam 75 gramů rajskýho protlaku. K temu vrazíme prolisované knóbl, podle chuti. Klidně 3 stróžky, ale nemusí tam bét vůbec. Půl hoďky dusíme a občas mícháme. Když dolíváte vasr, tak jen horké. Gulin zbytečně neskladujte a tlačte čerstvé, gample só prostě gample.


BONUS – Král brněnského hantecu Honza Žanek Hlaváček na aktuální téma

Jak sem poprvé smykoval do školy

Když sem v járu devatenáct kol vosumašedesát dovesloval jako prvňák do bódy, měl sem už ve fšem jasno. Gómal sem, že je fšecko v gébišu a startuje doba temna. U nás v baráku totiž kempoval vo rok starší konópek a ten mě vo tý bódě a kantorskéch dokonale poreferoval. Pré tam na člověka šijó jen samý podělávky, nutijó ho k biflování nezáživnýho humusu, musí házet sicnu na sténým tymplu, vo prohazuňku po cimře žádné hantec a ještě k temu ani nemůže hodit řeč se sósedským. Jen poslóchat ty blbý a nezáživný žgryndy klimakterický úči. Bohužel sme se tam spolu už nemohli zbliknót, neboť byl poslané s dvojkou z chování druhó třídu přetrpět na jinó bódu. Postupně pak v budócnu vystřídal snad fšecky bódy v okolí a na žádnéch to nebyla podle jeho slov žádná hitpoška.

Takže, zatímco prvního září vostatní spolužáci házeli ve třídě sicnu natěšený jak hůlky, já házel na tu staró rašplu vobezřetnó čučku, narychtované na těžkó habaďůru. Von i fotr na domášově občas mázl do placu teoriu, že na učitelský a švestky je potřeba si dávat majzla, že só křivý jak Farinova točka v Kykyrýksdorfu.

Jednó, to už jsme měli snad metr za sebó, sme museli číst skupiny písmenek, co nám ta gappa natlókla do štryclí. Napadlo mě, že by se z nich daly sestavit i smysluplný slova. Tak sem hókl svýmu sósedovi do ovaru, že gómu, že úča je tutáč potróblá, že nás nutí číst chuchvalce písmen, místo normoš textůvky. Boříkovi to chvílu šrotovalo v glóbusu a nato zvedl plótvu a za tepla ji nabonzoval, že sem nahlásil, že je vona potróblá. Raskenka se vytočila a mázla mi dotazník, jestli sem to jako recht šplóchl.

Starý medvědi mi vodjakživa hlásili, že mám bét pravdomluvné, že habaďůra má krpatý tužky, že s pravdó doklapu i na tu nédelší traťůvku a takový ty války. Tak sem jí to vodkéval a vona mi normoš dala následně do řepy. A ještě napsala na domášov bonzbríf.

Vod tý doby mám definitivně jasno v tem, že bóda je ten nejhorší flek na hródě a vod kantorskéch je lepší se držet dál.


Jak Azbuci vtrukli do štatlu járu devatenáct kol šedesátvosm

Byl sem malé šropál, když na nás komančtí sókmenovci ušili tuhle totální podělávku. U nás v Blekfíldu před kérem kempoval obrněné vágen a vokolo se motali Azbuci se sapikama. Lidi klapali do kvelbu a na domášov kyvadlově tahali plný mošny móky, cukru, chálky a vůbec všeho. Gómali, že pré bude další mlata.

Valil sem v září do bódy a tam na nás vařili těžký serpentýny, že je to všecko v ókeju, že akorát ti vojcli musijó zahamovat kontrarevolucu. Měl sem z teho štryclu jak rohové barák, páč starý medvědi hantýrovali něco úplně jinýho. Navíc tata bral každé večer kramle z kéru a kempoval na nějakým neznámým tymplu, páč měl fedry, aby ho nezhaftli. Mutra barikádovala futra vod kéru méblem a já na to v sedmi jařinách čuměl jak puk. A taky nám hlásili, že pré tady budó Azbuci dočasně. Tehdá se proto z lochecu hókalo, že jednotka dočasnosti je jeden furt.

Už je to fšecko v gébišu, ale těžká fela je v tem, že jungšáli fčil vůbec nekóřijó, vo co tenkrát gou. V bódách by měli kantorský v dějepisu hodit hnědku na dobu ledovó, punský mlaty a třeba i na celý středověký šméčka. Ale posledních sto jařin by měl každé těžce kóřit. Už třeba i proto, že každý čtyři járy hodí startovačku volební válka…


Slovíčka pro ty ze západu:

Blekfíld – Černá Pole (městská část Brna)
mlata – rvačka, válka
bóda – škola
starý medvědi – rodiče
štrycla – hlava
zahamovat – zastavit, zabrzdit
lochec – smích, legrace, sranda
jungšáli – mladí lidé
nekóřijó – neví, neznají
startovačka volební války – začínají volby


SOUTĚŽ O KNIHU

Knihu 50 odstínů hantecu / 50 chutí hantecu můžete získat zcela zdarma v naší soutěži. Stačí poslat odpověď na soutěžní otázku do 20. října 2018 na e-mail soutez@newexpress.cz a do předmětu e-mailu napsat heslo HANTEC. Pokud termín nestihnete, nevadí, soutěž o knihu najdete i v dalších letošních vydáních NEW expressu.

Soutěžní otázka: Jaký je překlad hantecového výrazu „krautec“?

Správná odpověď z minulého čísla: gulin je ve spisovné češtině „guláš“. Právě na toto téma jsou recepty, které přinášíme v aktuálním pokračování seriálu vaření s hantecem. Knihu získala Pavla Koutná z Brna.