Aktuality

V Chocolate Hill objevili tajemství čokolády bez cukru…

… a nejen to

Víte, jak se vyrábí kvalitní a opravdová čokoláda? Nemyslím velkovýrobu, která pak anonymně putuje do supermarketů. Myslím výrobu té pravé čokolády, kde na začátku vybírají kakaové boby, zpracují je a přidáním pečlivě vybraných ingrediencí vznikne lahůdka s jasným původem, krásným příběhem, a hlavně plnou a jedinečnou chutí.

Navštívila jsem čokoládovou manufakturu nedaleko centra Brna – Chocolate Hill, kde se zaměřují na bean to bar čokoládu. Výroba bean to bar znamená, že se věnují celé výrobě od začátku až do konce. Pečlivě vybírají kakaové boby, sami je také zpracovávají a vyrábějí z nich ve své manufaktuře vysoce kvalitní čokoládu s jasným původem. Pro každou z nich používají boby jedné konkrétní odrůdy z jedné oblasti. Momentálně jde hlavně o vzácnou odrůdu Criollo z Peru. Zpracovávají také prémiové boby z Madagaskaru, Haiti, Ekvádoru, Tanzanie a dalších zemí. Rádi také osobně objevují nové zdroje. Kakaové boby, hlavně ty nepražené, pro svůj unikátní obsah minerálních látek a stopových prvků a pro velké množství příznivých účinků na organizmus člověka patří mezi takzvané superpotraviny. Nejvíce kakaovníků (stále zelené a stále kvetoucí stromy, které jsou podobné našim jabloním) roste v západní Africe. Z této lokality však čokoládovna Chocolate Hill svoje boby neodebírá, jako firma totiž nesouhlasí s využitím dětské práce, která v Africe bohužel není neobvyklá. Africké boby navíc nepatří mezi ty nejkvalitnější.
Díky pečlivému výběru bobů umějí v Chocolate Hill nabídnout čokolády specifické a neopakovatelné chuti. Výrobu čokolády přirovnávají k výrobě vína. Běžné čokolády z obchodů jsou smíchány z mnoha druhů bobů a jejich výsledná kvalita proto není vysoká. Tím, že jde o boby z různých zemí a různých odrůd (často levné a nejrozšířenější Forastero), se chutě průměrují. Je to jako byste smíchali 20 různých vzorků vín do jednoho nápoje. Takové víno žádný sommelier neocení a neidentifikuje ani jeho původ.
Delikátní chuť čokolád z Chocolate Hill dotvářejí také příchutě, jako himálajská sůl, chilli, nebo levandule. Vizuálně velmi zajímavé jsou čokolády s posypem – ovoce sušené mrazem a široká škála různých oříšků. Ovoce sušené mrazem – lyofilizované ovoce – také najdete v krásných dárkových balíčcích jako bonusovou nabídku k čokoládám v e-shopu Chocolate Hill.

Low carb čokoláda pro zdraví i štíhlou linii

Dnešní trend zdravého stravování cukr nedoporučuje. Proto se v Chocolate Hill rozhodli vytvořit opravdovou a delikátní čokoládu úplně bez cukru. Běžné DIA čokolády totiž většinou moc dobře nechutnají. Proto se postavili výzvě a rozhodli se věnovat svoje znalosti a zkušenosti do výroby čokolády bez cukru. „Chceme, aby lidé, kteří nemohou nebo nechtějí konzumovat čokoládu kvůli obsahu cukru, měli také možnost si ji opravdu užít. Ale plnohodnotně a zdravě. Naše novinka tedy není jen pro diabetiky. Nadšená je hlavně fitness komunita a lidé, kteří vyznávají stravování s omezeným množstvím cukrů – low carb stravování,“ říká spolumajitelka Chocolate Hill Jana Synková.
Tato čokoláda je vyrobena ze vzácné odrůdy Criollo z Peru. Aby měla sladkou chuť, jsou do ní zamlety mandle a kešu ořechy, je zjemněna kakaovým máslem a oslazena přírodním sladidlem erythritol v BIO kvalitě s nulovými kaloriemi. Erythritol je čistě přírodní sladidlo, které má oproti ostatním náhradním sladidlům spoustu výhod. Nemá vůbec žádné kalorie, nezvedá hladinu inzulinu a má nízký glykemický index. Je tedy vhodný i pro diabetiky. Většinu z něj tělo nezpracuje a vyloučí. Oproti ostatním chemicky vyráběným sladidlům, používaným do komerčních čokolád bez cukru, nemá erythritol zdaleka tak silné projímavé účinky. Navíc v čokoládě bez cukru z Chocolate Hill je erythritolu pouhých 13 %. Byl proto zástupci Chocolate Hill po pečlivém uvážení vybrán jako ta nejlepší alternativa cukru. Tuto opravdu zdravou verzi čokolády jsem měla možnost v čokoládovně ochutnat a musím říct, že jsem si ji opravdu užila, výsledek je totiž krémově jemný a naprosto božský.
Nabídku čokolád a také povídání o této úžasné manufaktuře najdete na webu: www.chocolatehill.cz

Jitka Václavíková
Foto: Archiv Chocolate Hill