Soutěže Gastro News

Sváteční bezlepkové kapří řízky s quinoou | SOUTĚŽ

Improvizační vaření Jolany Janišové

Přinášíme tip na vánočního kapra trochu jinak. I když je v trojobalu, je zcela bezlepkový a díky zelenině a netradiční příloze nabídne vaší sváteční štědrovečerní tabuli originální chutě a vůně.

SUROVINY NA 4 PORCE:
kapr bez kůže – 8 tenkých kousků nařezaných podél kostí
tapioková mouka – ½ hrnku
quinoové vločky – 1 hrnek
vejce – 2 ks
citrón – 1 ks
máslo – 250 g
vlašské ořechy – hrst
mrkev – 2 ks
černá quinoa – 1 hrnek
kurkuma – 1 lžička
pórek – na přízdobu
červená řepa – 2 ks
panenský olivový olej – 2 lžíce
himálájská sůl – podle chuti
čistá voda bez chlóru – podle potřeby

 

POSTUP PŘÍPRAVY:
Quinou několikrát propláchněte, takto ji zbavíte hořkého prachu světa. Dvě hodiny předem ji namočte, vodu slijte, quinou znovu propláchněte a pak ji 25 minut pozvolna vařte s kurkumou pod pokličkou v čisté osolené vodě (3 cm nad zrnem). Po 25 minutách ji odstavte a nechte dojít. Doporučuji vyzkoušet skus zrna, jestli je pro vás dostatečně měkké.
Řepu okartáčujte, nakrájejte ji na plátky a vložte na plech. Přilijte olivový olej a rukama se pomazlete s každým plátkem tak, aby byly všechny promazány. Pečte je 60 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C.
Omyté, nakrájené, osolené kapří kousky obalte v tapiokové mouce, následně v rozkvedlaném vejci a pak v quinoových vločkách. Pozvolna je opečte v rozpuštěném másle po obou stranách do zlatova, současně s okartáčovanou rozpůlenou mrkví. Díky mrkvi se máslo nepřipálí.
Ořechy za stálého míchání pozvolna opražte do křupava ve lžičce másla a ještě teplé je osolte.
Na předehřátý talíř servírujte quinou přizdobenou očištěným nakrájeným pórkem, kolečka pečené řepy, osmaženou mrkev a kapří řízky s ořechy pokapané citrónem.
Dobrou chuť.

Další recepty na zdravá a chutná jídla najdete v kuchařské knize Jolany Janišové Jídla světla – Kuchařka pro život. Na www.jidlasvetla.cz najdete také recept na SVÁTEČNÍ BEZLEPKOVOU POLÉVKU Z KAPRA.
Knihu Jídla světla – Kuchařka pro život máte možnost vyhrát V SOUTĚŽI na www.newexpress.cz, anebo si ji můžete koupit ve všech dobrých knihkupectvích nebo objednat na www.knihcentrum.cz/jidla-svetla.

SOUTĚŽ

Knihu Jídla Světla – Kuchařka pro život 1 s dalšími recepty Jolany Janišové na zdravé dobroty můžete vyhrát v naší SOUTĚŽI:

Soutěžní otázka: Kolik originálních receptů na zdravé pokrmy obsahuje kniha Jídla Světla –Kuchařka pro život?
Nápovědu najdete na www.jidlasvetla.cz.

Odpovědi posílejte do 20. ledna 2019 na e-mail: soutez@newexpress.cz a do předmětu napište heslo KUCHAŘKA. Výherce knihy budeme informovat e-mailem.

 

Účastí v soutěži soutěžící souhlasí s tím, aby redakce NEW expressu bezpečně uložila zadanou e-mailovou adresu po dobu trvání soutěže a použila ji pro zaslání oznámení soutěžícímu v případě výhry v soutěži. Po ukončení soutěže redakce NEW expressu e-mailové adresy soutěžících neshromažďuje, neukládá ani neumožňuje přístup k těmto kontaktům třetím osobám a subjektům.

 

Jolana Janišová

Jolana Janišová
Jolana Janišová – autorka jednoduchého bezlepkového systému stravování na posílení imunity těla Improvizační vaření, poradce pro výživu, autorka knihy Jídla Světla – Kuchařka pro život 1, originálních receptů snídaní Sladké placky; chutných a výživných Pyré a dalších kurzů zdravého vaření podle vlastních originálních receptů.