Alternativní životní styl

JÍDLA SVĚTLA – KUCHAŘKA PRO ŽIVOT Improvizační vaření s Jolanou Janišovou

ZDRAVÉ JÍDLO + ZDRAVÝ PITNÝ REŽIM = ZDRAVÁ MYSL A ZDRAVÝ DUCH V ZDRAVÉM TĚLE

Jolana Janišová je autorkou nově vydané knihy Jídla Světla – Kuchařka pro život 1, autorkou a propagátorkou originálních receptů SLADKÉ PLACKY, CHUTNÁ A VÝŽIVNÁ PYRÉ a lektorka kurzů IMPROVIZAČNÍ VAŘENÍ. Do NEW expressu jsme ji pozvali jako odbornici na výživu s šestnácti lety zkušeností, aby čtenáře, kteří se zajímají o zdravý životní styl, naučila jak využít maximum výživy ze stravy a upevnit si zdraví.

„Jsem si vědoma, že strava a voda má nesmírnou moc. Umí v našem životě fungovat jako obrovský pomocník a nejpřirozenější a nejefektivnější ,,lékař“. Ale umí nás také stáhnout dolů, dokonce otrávit, nebo i zabít. Záleží na každém z nás, jestli si vybere lékaře, nebo hrobaře. A to je třeba si uvědomit, protože náš život ubíhá velmi rychle a tělo nelze obelstít, vždy se nám po zásluze odmění. Život je proces, ve kterém se vyplatí přiznat si své omyly a chyby, nebát se dělat změny v souladu se svojí zkušeností, nepokračovat ve starém a nefunkčním systému, pokud nám stav, ve kterém se nacházíme, nevyhovuje, je nutností udělat změny,“ říká Jolana Janišová.

„Proč o tom mluvím? Díky vlastní zkušenosti. V minulosti jsem byla často nemocná a věřila jsem tomu, že mi někdo pomůže. Nestalo se. Můj stav se stále zhoršoval a já hledala způsob jak to zvrátit. Po dlouhodobém hledání jsem zjistila, že bez komplexní promyšlené úpravy stravy to opravdu nejde. Proto odmítám vařit podle receptů, kde se používají potraviny, které nejsou pro tělo přínosem, ale naopak.  To mě posunulo k vytváření vlastních receptů. Dnes mám vyzkoušené různé způsoby přípravy jídel, takže vám mohu nabídnout recepty na chutná, energetická, výživná a jednoduchá jídla, včetně praktických doporučení, jak se cítit stále skvěle a plni síly. V seriálu NEW expressu o vaření pro život ráda objasním základní principy zdravého stravování,“ dodává Jolana Janišová.

„Přeji vám, ať vaření a příprava chutných výživných jídel je pro vás skutečnou radostí.
Živé jídlo je vaše volba. Výživným a chutným jídlem můžete nastartovat svou změnu i vy.“

Jolana Janišová

Dnes vám doporučím skvělou povzbuzující polévku, které jsem dala název „Beruška“.

Beruška – polévka z červené řepy

Suroviny na  4 l polévky:

  • červená řepa i s listy
  • mrkev – 4 ks
  • maďarská paprika – 1 lžička
  • chilli mleté – špetka podle chuti
  • sójová omáčka TAMARI – 100 ml nebo podle chuti
  • himálajská sůl – podle chuti
  • majoránka – 1 lžička
  • bobkové listy – 6 ks
  • olivový olej panenský – 6 polévkových lžic
  • čistá voda, nejlépe bez chlóru –  4 l

Postup přípravy:

Listy z červené řepy několikrát properte v čisté vodě a nakrájejte je do na kousky.

Okartáčujte mladou červenou řepu a mrkve a nakrájejte je i se slupkou na kousky a vařte spolu s listy ve velkém hrnci v čisté trochu osolené vodě, s maďarskou paprikou a mletým chilli do měkka  – 20 minut. Množství vody by mělo sahat 3 cm nad zeleninu.

Pak vše důkladně ještě horké rozmixujte, nejlépe ve skleněném nebo nerezovém mixéru. Vložte zpět do hrnce a přilijte olej, sójovou omáčku, majoránku a bobkové listy.

Hotová polévka je skvělá samotná nebo do ní přidejte uvařenou quinou, světlou pohanku či slzovku. Úžasná je také s fazolemi a květákem vařeným v páře a čerstvým nakrájeným pórkem viz foto.

Dobrou chuť.

Více informací najdete v knižní novince Jolany Janišové „Jídla Světla – Kuchařka pro život 1“  a na internetu zde:  www.improvizacnivareni.cz a www.jidlasvetla.cz