Soutěže Gastro News

Improvizační vaření DÝŇOVÁ POLÉVKA HOKAIDO

Improvizační vaření Jolany Janišové
DÝŇOVÁ POLÉVKA HOKAIDO

Přinášíme tip na specialitu z typicky podzimní zeleniny. Dýně Hokaido obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Kromě vitaminů A, B, C, E a K je bohatá na kyselinu listovou, pantotenovou, omega3 a omega6 mastné nenasycené kyseliny, železo, hořčík, sodík, draslík a zinek. Obsahuje také velké množství bílkovin i vlákniny a navíc skvěle chutná.

SUROVINY NA 4 PORCE:
• dýně Hokaido – 1 ks
• mrkev – 4 ks
• cibule – 3 ks
• panenský kokosový olej – 1 lžíce
• himalájská sůl – podle chuti
• čistá voda – podle potřeby, cca 1,7 l
• bobkové listy – 5 ks
• dýňová semena – 2 lžíce
• dýňový olej – 2 lžíce
• čerstvá petrželová nebo libečková nať, nakrájená – 4 lžíce

POSTUP PŘÍPRAVY:
Omytou dýni rozkrojte na poloviny a vydlabejte lžící měkkou část se semeny. Pokud budete mít trpělivost, můžete semena očistit a na sluníčku usušit pro použití příště.
Nakrájenou osolenou pevnou část dýně pečte v troubě – v nepřilnavém hrnci, na kokosovém oleji s bobkovými listy – 30 minut při 170 stupních. Uvařte si v konvici 1,7 l čisté vody a umixujte dýni bez bobkových listů s vodou na řídkou kaši. Vlijte ji zpět do teplého hrnce s bobkovými listy a přikryjte pokličkou.
Mrkve okartáčujte pod proudem vody a vařte v páře do poloměkka asi 10 minut. Pak mrkve nakrájejte na menší kousky.
Oloupané, opláchnuté a nakrájené cibule pozvolna osmažte na kokosovém oleji do zlatova.
Sušená vyloupaná dýňová semínka za stálého míchání opražte na sucho v pánvi.
Do hrnce s dýňovou řídkou kaší přidejte nakrájenou mrkev, zlatavou cibulku a zamíchejte.
Hotovou polévku servírujte do předehřátého talíře, přidejte opražená semínka, pokapejte ji dýňovým olejem a posypejte omytou, nakrájenou petrželovou či libečkovou natí.

Další recepty na zdravé mlsání najdete v kuchařské knize Jolany Janišové Kuchařka pro život www.jidlasvetla.cz.

Jolana Janišová – autorka jednoduchého bezlepkového systému stravování na posílení imunity těla Improvizační vaření, poradce pro výživu, autorka knihy Jídla Světla – Kuchařka pro život 1, originálních receptů snídaní Sladké placky; chutných a výživných Pyré a dalších kurzů zdravého vaření podle vlastních originálních receptů.

 

 

 

 

SOUTĚŽ

O knihu Jídla Světla – Kuchařka pro život 1 si můžete zasoutěžit, pokud odpovíte na soutěžní otázku: Kolik originálních receptů na zdravá a chutná jídla najdete v kuchařce Jolany Janišové Jídla Světla – Kuchařka pro život 1?
Odpovědi posílejte do 30. listopadu na e-mail: soutez@newexpress.cz a do předmětu napište heslo JÍDLA SVĚTLA. Výherce knížky Jídla Světla – Kuchařka pro život 1 budeme informovat e-mailem.

Odpověď na soutěžní otázku najdete na https://improvizacnivareni.cz/jidla-svetla/

 

Účastí v soutěži soutěžící souhlasí s tím, aby redakce NEW expressu bezpečně uložila jeho e-mailovou adresu po dobu trvání soutěže a použila ji pro zaslání oznámení soutěžícímu v případě výhry v soutěži. Po ukončení soutěže redakce NEW expressu e-mailové adresy soutěžících neshromažďuje, neukládá ani neumožňuje přístup k těmto kontaktům třetím osobám a subjektům.