Alternativní životní styl

CELOSTNÍ MEDICÍNA V KOSTCE aneb Střevní mikrobiom jako nový orgán našeho těla

Máme za sebou horké a suché období, čekají nás podzimní změny teplot a nápor na imunitu. Stav našich střev ji může velmi ovlivnit.

Dnešní téma je zcela přelomové. Týká se střevního mikrobiomu, tedy střevní mikroflóry. Současné objevy v této oblasti jsou natolik zásadní, že stále větší část vědecké obce začíná vnímat střevní mikrobiom jako nově objevený orgán.

Nejdříve zbořím vaše paradigma. Jste to, co jíte? Ne, nejste, jde o nesmysl. Na planetě žijí kmeny, které konzumují téměř výhradně jednu potravinu, složenou téměř výhradně ze sacharidů. Jde třeba o určitý typ „brambory“ – batáty, maniok. Představte si, že tito lidé mají perfektně vyvinuté svalstvo, a přitom nejedí prakticky žádné bílkoviny. Jak je to možné? V jejich střevech jsou takové typy bakterií, které přeměňují polysacharidy na aminokyseliny. Převedu to do češtiny – snědí chleba a do krve se jim vstřebá hovězí steak.☺

Slyšeli jste o fekální transplantaci? Jde o léčebnou metodu, které se věnuje řada lékařů v zahraničí. Například v Austrálii. Jde o to, že je vám jako léčba do střev aplikována stolice zdravého člověka. Největších výsledků se dosahuje například u ulcerózní kolitidy, Crohnovy nemoci atd. Výsledky jsou fantastické. Ale vše má své ale. Jedna pacientka s Crohnovou nemocí, která vážila kolem šedesáti kilogramů, podstoupila fekální transplantaci od své dcery. Ta byla „zdravá“, ale tlustá. Dnes se korektně říká obézní, ale já politickou korektnost neuznávám, takže použiji prostě výraz tlustá. Zkrátka, vážila sto dvacet kilo. Maminka se uzdravila. To bylo úžasné. V jejím střevu se rozmnožily bakterie, které byly vloženy od její dcery. Vedlejší efekt byl ovšem ten, že maminka měla za dva roky váhu asi sto čtyřicet kilogramů. To samotné není podstatné. Podstatné je pochopit tu zcela zásadní informaci, která je v tomto příběhu zakotvena. Váhu neovlivňuje tolik kalorický příjem, jako složení bakterií v našich střevech! A to stejné platí o celkovém zdraví.

Pak je nutné pochopit, že každé jídlo, které si dáváte, by mělo živit ty organizmy, jež vám život dávají. Bez nich, tedy bez bakterií v našem těle, bychom velmi rychle zahynuli. Večeříte? Zeptejte se, kolik vlákniny jste dali svým bakteriím. Mlsáte zmrzlinu a popíjíte chemické a doslazované limonády? Buďte si jisti, že sobě prospěšné bakterie neživíte.

Je vám také určitě jasné, jak nás tedy dlouhodobě ovlivňují antibiotika. Nejsem proti nim u akutního onemocnění, které ohrožuje život. Dnes již i konvenční necelostní medicína uznává, že žijeme v době neskutečného nadužívání antibiotik. Dejte si dvoje ročně a buďte si jisti, že se to do budoucna neblaze projeví. Pomoci mohou probiotika, jejich kvalita je ale nevalná. Třeba já používám z 90 % japonská probiotika z individuálního dovozu, která 3 roky zrají a pak se pouze zapouzdří do obalu. Nic na mléce, nic podchlazené, ale živé. Ty doporučuji, nicméně testoval jsem i klasická z lékárny a některá mohou být vhodná také. Zase ale zopakuji, že vše je věc individuální a ideální je znát složení svého mikrobiomu. To se dělá například v Anglii (my to testujeme svými šarlatánskými postupy také) a nasazovat tedy pouze ty probiotické bakterie, které v těle scházejí.

Věřím, že pro mnohé jsou to zcela nové informace, ale třeba vám to zapadlo jako další kostka puzzle do naší skládanky celostního přístupu. Krásné dny a nezapomeňte dnes nakrmit svoje kamarádské bakterie.

Adam Šeda, NÁVRAT ZDRAVÍ

Poradna celostní medicíny www.navratzdravi.cz

Foto: internet