Aktuality, Zprávy

V kvevri nádobách zraje víno jako před tisíci lety

První víno z loňské úrody z kvevri nádob mohl v jediném kvevri­hausu u nás ochutnat patron budoucího nového sklepa herec Pavel Nečas. Víno mu dal z koštýře ochutnat Tomáš Vican.

Pozor na hlavu! Jako ve většině starých sklepů i v tom v Bulharech, který rozhodně nevypadá zvenčí nijak zvláštně, se musí při sestupování po šikmém chodníčku z úrovně lisovny do spodní místnosti vlastního sklepa pod nevysokým stropem návštěvník sklonit.

V chladu klenby samotného sklepa několik metrů pod masivem zeminy však sudy s vínem nejsou. Z hliněné podlahy tam však vystupuje celkem deset širokých hrdel různě velkých nádob, které ze všeho nejvíce připomínají prastaré amfory, jež jsou ozdobou nejednoho muzea mořských pokladů.

Tomáš Vican v degustační místnosti pod nově otevřenou sýrovou restaurací na viniční trati Pod Mušlovem u Mikulova. I zde hrají vína z kvevrů výraznou roli.

„Ta podobnost není vůbec náhodná. Stejně jako u amfor se jedná rovněž o nádoby z pálené hlíny o různých objemech, které v tomto případě slouží k výrobě vína metodou, jejíž stáří se odhaduje nejméně na šest tisíc let. Jedná se o metodu fermentace pokud možno těch nejlepších hroznů a následné zrání vína ve speciálních nádobách bez zásahu lidské ruky. Je to zcela přírodní postup, jehož ojedinělost a kouzlo tkví právě v těch nádobách, kterým se říká kvevri. Vyrábějí se ze speciální hlíny, která se nachází pouze v Gruzii, a tam – pouze na dvou nalezištích. Zázrak zrání tkví ve vyšším obsahu stříbra a křemíku v hlíně, která v nádobě jednoduše řečeno ve vínu ničí všechny nežádoucí látky. Je to víno absolutně bez bílkovinových zákalů, bez chemie, bez síry. Jen kvalitní hrozny a pak děj se vůle Boží. Je to prostě dílo přírody,“ popisuje nadšeně Tomáš Vican z rodinného vinařství, zakladatel kvevrihausu, tedy sklepa, ve kterém není jediný sud. Jak doplňuje, vína se tímto způsobem vyrábějí většinou z výběru z bobulí nebo z pozdních sběrů, takže po vykvašení pak mohou mít i patnáct procent alkoholu. „Ale ten alkohol tam není v podstatě vůbec cítit, bude to jedna velká lahoda,“ dává vinař ochutnat koštýřem přímo z nádob, kde jsou stále ještě slupky, které se později jednoduše vyberou.

Největší nádoby, kterých je ve sklepě šest, mají obsah zhruba 800–850 litrů a jejich hmotnost je kolem tři čtvrtě tuny. Čtyři menší mají zhruba 600 litrů. „Kvevrů jsme dovezli z Gruzie celkem 40 a nebylo to vůbec jednoduché. Prostě jsme o ně měli strach, byť samotný kameninový vnitřek je ještě obalen takovou betonovou krustou a samozřejmě jsme každou nádobu zvláště pečlivě balili do dřevité vaty. I tak však zhruba 3 000 kilometrů dlouhou trasu, která obvykle trvá čtyři dny, jeli řidiči celkem 13 dnů velmi pomalou a opatrnou jízdou. Zaplať Pánbůh všechny přežily.

První víno z loňské úrody z kvevri nádob mohl v jediném kvevri­hausu u nás ochutnat patron budoucího nového sklepa herec Pavel Nečas. Víno mu dal z koštýře ochutnat Tomáš Vican.

Vinař věnoval první exkurzi herci Pavlu Nečasovi, jenž se po úplném dokončení stal kmotrem kvevrihausu a byl také jedním z prvních, který mimo samotného vinaře mohl lahodnou produkci vína vzniklého bez chemie a zásahu lidské ruky ochutnat. Letos se už také dostaly do prodejní sítě první vína s označením kvevri. Mimo prodejní sítě, především vybraných pražských vinoték se dostanou i na farmě Pálava kousek za Mikulovem ve směru na Valtice, v novém sídle vinařství Vican, které je na viniční trati Pod Mušlovem a vznikla v areálu bývalé vojenské střelnice v těsném sousedství někdejšího hraničního přechodu do Rakouska.

Text a foto Marek Lukáš