Zprávy

Na mikulovském vinobraní padl návštěvnický rekord

S maximální opatrností se musel „královský pár“ prodírat davem návštěvníků letošního Pálavského vinobraní. Fotku pokud možno z bezprostřední blízkosti si chtěl pořídit skoro každý.

Pět set vzorků vína k veřejnému ochutnání a burčák doslova na každém rohu. Tak vypadalo letošní zvláště slavnostní mikulovské vinobraní, které už sedmdesát let představuje nejen lidovou slavnost, ale i symbolickou poctu všem, kteří se na výrobě nápoje podílejí.

Tradičním místem plným stánků s vínem, burčákem i dalšími dobrotami bylo Vinařské městečko v Kapucínské ulici. Tam také k dobré úrodě požehnal všem král Václav IV. (Marek Tichý) v doprovodu půvabné manželky, kterou i letos bezvadně předvedla Chantal Poullain. V historickém průvodu, který představovalo na 200 účastníků, nesměl chybět ani bůh vína a veselí Bakchus. Pravda, když král s královnou projížděli tisícihlavým davem, měli jejich zbrojnoši plno práce, aby zajistili pro královský pár na koních bezpečnou cestu.

Chantal Poullain si roli královny na mikulovském vinobraní po boku Marka Tichého vysloveně užívala. Tisíce lidí jim provolávalo při cestě na amfiteátr slávu.

Letos se na Pálavské vinobraní, které bývalo tak trochu ve stínu slavnějšího znojemského, přijelo podívat rekordních více než 60 000 návštěvníků. A těm jistě mluvil z duše jihomoravský hejtman Bohumil Šimek, který se nechal slyšet, že právě v Mikulově má vinobraní raději než ve Znojmě. „Zde byla vždy komornější atmosféra a také zdejší vína mi jaksi víc chutnají,“ uvedl hejtman.

Pálavské vinobraní, které se v době minulého režimu také někdy jmenovalo Hraničářské slavnosti, bylo jednou z mála lidových slavností, které se v pohraničním a ostře hlídaném Mikulově pořádaly. Dnes už jen pamětníci s úsměvem vzpomínají na hlídky, které v době totality s ozbrojenými strážci hranic pravidelně jezdily přímo přes náměstí.

„V dolní části náměstí bývala prodejna se železářským zbožím, která dala popud k někdejšímu vtipu. Jak prý se nejrychleji dostat do kriminálu? Stačí zajít v Mikulově do kovomatu a koupit tam nůžky na drát a žebřík,“ zavzpomínal u burčáku jeden z domácích.

Podle vinařů je letošní ročník velmi zajímavý. „Části vinohradů sice ublížily jarní mrazy, a byť jsou vlivem sucha bobule menší, je příslib letošních vín díky střídání teplot velmi nadějný. Nebylo ani zapotřebí používat tolik chemie jako v jiných létech, takže nás čekají opravdu zajímavé chutě,“ míní například Petr Čech z rodinného vinařství v Tvrdonicích.

Text a foto Marek Lukáš