Aktuality, Business

Příprava dřeva na zimu

Bez kvalitního nářadí to nezkoušejte!

Pokud jste chatař či chalupář, s koncem léta jistě věnujete pozornost i zajištění zásoby dřeva na zimu. V dnešní době je nejjednodušší palivové dřevo zakoupit u dodavatele, který vám dřevo přiveze a složí na požadované místo u chaty či na dvorku domu nebo chalupy. Ale tím ještě příprava na zimní večery u krbu rozhodně nekončí. Dřevo je nutné zpracovat – připravit na zimu a uskladnit. Jinými slovy, když máte polena na dvorku, musíte je ještě nařezat, naštípatnechat ležet na suchém místě, aby ze dřeva unikla veškerá vlhkost.

Dřevo, které dostatečně proschne, lépe hoří, saze z něj nebudou mastné, takže nezanesou komín. Suché dřevo má také vyšší výhřevnost, díky tomu, že při spalování se nespotřebovává energie na přeměnu vody z dřeva na jiné skupenství. Aby se z polen na vašem dvorku stalo kvalitní palivové dřevo, je nutné polena nařezat na délku vyhovující vnitřnímu rozměru vašeho krbu či kamen a tato zkrácená polena pak ještě rozštípat na několik kusů, aby dřevo mohlo dostatečně proschnout.

Pokud upřednostníte nákup dřeva přímo z lesa, kde si ho musíte sami vytěžit – tedy pokácet vybrané stromy, zbavit je větvíkmeny nařezat, abyste je připravili na transport, pak je proces ještě trochu složitější.

V obou případech je příprava dřeva na zimu mnohem příjemnější, pokud jste vybaveni správným a kvalitním nářadím.

Pokud doma či na chatě nebo chalupě používáte palivové dřevo ve větším množství, pak se rozhodně vyplatí být majitelem motorové pily. Ta je neocenitelným pomocníkem nejen při kácení a následném zpracování stromů v lese, ale pomůže vám i při řezání polen na délku tak, aby se polínka vešla do krbu či kamen. Motorovou pilu využijete také při odstraňování větví.

Ale ani kvalitní „motorovka“ není při zpracování dřeva všemocná a úplně univerzální. Každý, tedy i neprofesionální, dřevorubec se neobejde bez kvalitního nářadí pro manuální použití.

V kombinaci s motorovou či jakoukoliv pilou se při kácení stromů nejčastěji používají štípací klíny pro usměrnění pádu káceného stromu, nebo jako prevence sevření listu pily mezi řezané plochy kmene. Štípací klíny se používají také ke štípání silných a houževnatých špalků při zpracování palivového dřeva. Snažit se rozštípnout rozměrný špalek sekyrou nemusí být efektivní a zpravidla je to navíc velmi namáhavé. I když na to najdete dostatek fyzické síly, tento způsob je lepší nahradit použitím štípacího klínu. Cílem štípání dřeva přece není přivodit si totální fyzické vyčerpání! Mnohem lepší pocit budete mít z elegantnější a méně namáhavé práce se štípacími klíny nebo kalačem.

Štípací klín se používá k podélnému rozdělení polena nebo klády o průměru od 25 do 60 cm v délce cca 1 metr. Obvykle, zejména pokud je poleno delší, se používají dva štípací klíny – prvním poleno naštípnete v blízkosti okraje, a když se prasklina rozšíří, vložíte do ní druhý klín, který už obvykle poleno rozštípne úplně. Pro práci se štípacím klínem potřebujete také těžké kladivo, kterým je třeba do klínu několikrát udeřit. Štípací klíny se vyrábějí v různých velikostech a hmotnostech – buď klasické, progresivní s výraznějším úhlem, nebo také torzní – mírně spirálovitě pootočené, takže poté, co se rovné a tenké ostří lehce zasekne do dřeva a postupně se noří hlouběji, začne se ve dřevě stáčet, čímž výrazně napomáhá rozštípnutí polena. Některé klasické klíny mají uprostřed vodicí drážku, která napomáhá pohodlnému a plynulému zajetí klínu do dřeva. Vyrábějí se také zcela hladké klíny, které jsou určené pro situace, kdy jeden klín na rozštípnutí dřeva nestačí, a proto se vedle zaraženého klínu zarazí ještě další, který zvýší úhel štípaného otvoru a napomůže úplnému rozštípnutí. Aby hladce zajel do dřeva vedle stěny prvního klínu, je důležité, aby jeho povrch byl úplně hladký.

Dalším praktickým pomocníkem při štípaní velkých dřevěných špalků nebo kácení stromů je nástroj s příznačným názvem štípací kalač. Extra dlouhá dřevěná násada (900 nebo 1 000 mm) a těžká hlava s perfektním štípacím tvarem jsou zárukou dokonalého výsledku. Tupou stranu hlavy kalače je možné použít také jako výkonnou palici pro zatloukání klínů. Možnost použít kalač jako klín pro rozštípnutí opravdu velkých polen určitě oceníte. Po zaseknutí kalače pak do tupé strany nástroje tlučete kladivem nebo palicí až do úplného rozštípnutí dřeva. S kalačem si ulehčíte práci a štípání dřeva bude pro vás mnohem jednodušší než práce s obyčejnou sekerou. Hmotnost kalače bývá od 2,5 do 3,5 kg.

Menší polena je pohodlnější zpracovat štípací sekerou s klínem, která je lehčí a menší než kalač – má hmotnost pouze 1,8 kg a délku násady 70 cm. Tato štípací sekera má speciálně tvarovanou hlavu – ostří má úhel 35° a směrem k hlavě se rozšiřuje do tvaru klínu, aby co nejvíce ulehčila rozštípnutí dřeva.

Při zpracovávání palivového dřeva se zřejmě neobejdete ani bez „obyčejné“ osekávací sekery s hmotností 1 000, 1 250 nebo 2 000 g, určené pro opracování dřeva, anebo tesařské sekery s hmotností 800 g, která má u topůrka zúženou hlavu, aby bylo možné držet sekeru i bezprostředně nad ostřím, v případě potřeby maximální přesnosti při práci. Tyto typy seker mají ostří rovnější a v menším úhlu (30°) a používají se také k osekávání větví.

Pokud budete zpracovávat dřevo přímo v lese, zřejmě se neobejdete bez speciální dřevorubecké lopatky s tzv. obracákem. Jde o speciální nástroj s dlouhým kovovým držadlem dlouhým 130 cm, které zajistí dostatečnou páku při přetlačení stromu. Na jednom konci je ergonomicky tvarované gumové madlo pro bezpečné uchopení a na druhé straně nástroje je bytelná plochá lopatka zakončená tenkou hranou s několika „zuby“ pro pohodlné zasunutí pod kmen. Velmi užitečným pomocníkem je takzvaný obracák – kovový hák umístěný na rukojeti, určený pro obracení kmenů a velkých polen. Dřevorubecká lopatka s obracákem vám pomůže obracet kmeny při odvětvování, nadzvedne kmen při přeřezávání motorovou pilou a je neocenitelným pomocníkem při sevření pily a rozkulení kmenů.

Vzhledem k tomu, že v rámci přípravy dřeva na zimu nejspíš nemáte zájem dostat se do stavu totálního fyzického vyčerpání, měli byste nákupu kvalitního nářadí věnovat velkou pozornost. Levné „no name“ nářadí z hypermarketu může být lákavé pro svoji nízkou cenu, ale ve finále se vám může také dost prodražit – třeba když vás jeho pevnost, odolnost či trvanlivost zklamou v tu nejnevhodnější chvíli. A protože selhání nářadí při zpracování dřeva dost zavání úrazem, raději si při výběru sekery, kalače či klínu vyberte značkový výrobek, za kterým stojí známý a prověřený výrobce nářadí s mnohaletou tradicí. Koupě kvalitního nářadí se vyplatí nejen při zpracování velkého množství dřeva. Správným výběrem kvalitního nářadí si zajistíte komfort při práci a možná se příprava dřeva na zimu stane pro vás odreagováním, které vás dokonce bude bavit.